A gyerekek megtanítása a kutyákkal való kedves játékra

Teaching Children to Play Nicely With Dogs – P.L.A.Y.

A felelős állattartás alapvető része, hogy megtanítsuk a gyerekeket a kutyákkal való megfelelő bánásmódra. Ez nem csak abban segít, hogy erős kötelék alakuljon ki a gyermek és a kutya között, hanem abban is, hogy nőjön a bizalmuk és az egymás iránti ismeretségük. Mindig megfelelő útmutatásra és türelemre van szükség, amikor a gyerekeket a kutyákkal való játékra oktatjuk.

A kisállattartás növekvő arányával több mint valószínű, hogy gyermekei előbb-utóbb más háziállatokkal is kapcsolatba kerülnek. Ha megtanítja gyermekeit arra, hogy felelős állattartókká váljanak, az segíthet abban, hogy harmonikus kapcsolatot alakítsanak ki mind az Ön kutyáival, mind a többi kutyával, amelyekkel találkoznak.

Oktassa gyermekét a kutyák viselkedéséről és testbeszédéről

Mielőtt gyermekét megismertetné egy kutyával, elengedhetetlen, hogy megtanítsa neki az állat viselkedését és testbeszédét. Ismertesse meg gyermekét a kutyák félelemre, agresszióra és játékosságra utaló jeleivel. Néhány példa erre:

 • A csóváló farok: Jelezhet boldogságot, de ha a csóválás merev vagy gyors, az izgatottságot vagy félelmet jelezhet.
 • Morogás: Ez az agresszió vagy a félelem jele, és a gyermeknek vissza kell vonulnia.
 • A has kitárulkozása: Annak a jele, hogy a kutya nyugodt és kényelmes.

Ha a gyerekek megértik ezeket a jeleket, jobban tudnak együttműködni a kutyákkal, megfelelően reagálhatnak a jelzéseikre, és pozitívabb interakciókat ösztönözhetnek.

A kutyákkal való interakcióra vonatkozó alapszabályok felállítása

A kutyákkal való interakció során a gyermekek számára egyértelmű szabályok felállítása alapvető fontosságú a gyermekek biztonsága és a kutya jóléte szempontjából. Néhány alapvető alapszabály a következő:

 • Mindig kérjünk engedélyt a kutya tulajdonosától, mielőtt megközelítjük vagy megsimogatjuk a kutyát.
 • Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat vagy hangos zajokat, amelyek megijeszthetik a kutyát.
 • Ne húzzuk a kutya fülét, farkát vagy szőrét.
 • Nem zavarni a kutyát, amikor az eszik, alszik, vagy kölykökkel foglalkozik.

Tanítsa meg gyermekét arra, hogy következetesen kövesse ezeket az irányelveket – bár egyes kutyák toleránsabbak lehetnek, mint mások, mégis megelégelhetik, ha zavarják őket!

Felügyelje a gyerekek és a kutyák közötti interakciókat

Mindig felügyelje a gyermeke és a kutya közötti interakciókat , függetlenül akutya fajtájától vagy méretétől. Ez lehetővé teszi, hogy beavatkozzon, ha a helyzet veszélyessé válik, vagy ha a gyermek vagy a kutya túlterhelté válik. Fokozatosan, ahogy a gyermek és a kutya egyre jobban megbarátkozik egymással, csökkentheti a felügyelet mértékét.

Tanítsa meg gyermekét arra, hogy tartsa tiszteletben a kutya személyes terét

Bátorítsa gyermekét, hogy adjon teret a kutyának, és kerülje a zsúfoltságot. Tanítsa meg, hogy nyugodtan és lassan közelítse meg a kutyát, nyújtsa ki a kezét, hogy a kutya megszaglászhassa, mielőtt finoman megsimogatná. Ez segít a kutyának, hogy jól érezze magát, és bizalmat épít a gyermek és a háziállat között.

Vezessen be olyan játékokat, amelyek elősegítik a pozitív interakciókat

Tanítsa meg gyermekét olyan játékokra, amelyek elősegítik a pozitív interakciókat, és segítenek kialakítani egy erős köteléket közte és a kutya között. Néhány megfelelő játék a következő:

 • Hozd vissza! Tanítsa meg gyermekét arra, hogy dobjon labdát vagy játékot a kutyának, hogy az visszahozhassa, ügyelve arra, hogy teret adjon a kutyának a futáshoz, és ne ragadja el a tárgyat a kutya elől.
 • Bújócskázás: Utasítsa gyermekét, hogy a házban vagy az udvaron rejtsen el finomságokat vagy játékokat a kutya számára, hogy az megtalálja, ezzel ösztönözve a kutya természetes ösztöneit a keresésre és felfedezésre.
 • Engedelmességi játékok: Tanítsa meg gyermekének az olyan alapvető kutyaparancsokat, mint az „ülj”, „maradj” és „gyere”, engedje meg, hogy gyakorolhassa, és jutalmazza a kutyát jutalomfalatokkal a sikeres végrehajtásért.

Ösztönözze az empátiát és a megértést

Segítsen gyermekének empátiát fejleszteni a kutya iránt azáltal, hogy megbeszéli a kutya szükségleteit, érzelmeit és tapasztalatait. Magyarázza el, hogy a kutyáknak is vannak érzéseik, és ugyanúgy szükségük van törődésre, szeretetre és megértésre, mint az embereknek. Az empátia ösztönzése segít gyermekének mélyebb kapcsolatot kialakítani a kutyával, és megérti annak fontosságát, hogy kedvesen és tisztelettel bánjon vele.

Tanítson felelősséget a háziállatok gondozásán keresztül

Vonja be gyermekét a kutya mindennapi gondozásába, például az etetésbe, ápolásba és edzésbe. Az életkorának megfelelő feladatok kiosztásával a gyerekek megtanulják a felelősséget és egy másik élőlényről való gondoskodás fontosságát.

Néhány példa a feladatokra:

 • Etetés: Tanítsa meg a gyermekének, hogy milyen mennyiségű és típusú eledelt adjon a kutyának, és állítson fel egy etetési ütemtervet.
 • Ápolás: Mutassa meg gyermekének, hogyan kell a kutya szőrét kifésülni, a fülét megtisztítani, és a körmeit biztonságosan és óvatosan levágni.
 • Sétáltatás: Tanítsa meg gyermekének, hogyan sétáltassa a kutyát pórázon, mindig megtartva az irányítást és feltakarítva az állat után.

Mutassa be a megfelelő viselkedést

A gyerekek a legjobb példamutatással tanulnak, ezért kulcsfontosságú, hogy a szülők megfelelő viselkedést mutassanak a kutyákkal való érintkezés során. Mutassa meg gyermekének, hogyan bánjon a kutyával tisztelettel és kedvesen: simogassa finoman, beszéljen halkan, és szükség esetén adjon teret a kutyának. Ha jó példát mutat, arra ösztönzi gyermekét, hogy kövesse a példáját, és egészséges kapcsolatot alakítson ki a kutyával.

Bátorítsa a kommunikációt és a bizalmat

Támogassa a nyílt kommunikációt gyermeke és a kutya között azzal, hogy megtanítja gyermekét olvasni a kutya testbeszédét és hanglejtéseit. Bátorítsa gyermekét, hogy fejezze ki a kutyával kapcsolatos érzéseit és aggodalmait, és foglalkozzon az esetlegesen felmerülő problémákkal.

A kommunikáció és a bizalom előmozdításával erős alapot teremt a gyermeke és a kutya közötti tartós kötődéshez.

Figyelje a fejlődést és adjon visszajelzést

Rendszeresen értékelje gyermeke fejlődését a kutyával való interakcióban, és adjon konstruktív visszajelzést, hogy segítsen neki fejlődni. Dicsérje meg a sikereit, és foglalkozzon a fejlesztésre szoruló területekkel.

Bátorítsa gyermekét, hogy kérdezzen, és szükség esetén kérjen útmutatást. Ez a folyamatos támogatás segít gyermekének abban, hogy felelősségteljes állattartóként magabiztos legyen.

Következtetés

A felelősségteljes állattartás egyik alapvető szempontja, hogy a gyerekeket megtanítsuk a kutyákkal való kedves játékra. Ez hozzájárul mind a gyermek, mind a kutya biztonságához és jólétéhez, és erős, szeretetteljes kötődést alakít ki közöttük.

Bár némi türelemre lehet szükség ahhoz, hogy a gyermekeket rávegyük, a megtanult leckék egész életükben velük maradhatnak.

A szerzőről:

David Baquiran egykori tanár és lemezkiadó-vezető, aki most azzal tölti napjait, hogy két kutyája után rohangál, miközben szabadúszó írói karrierjét folytatja. Amikor éppen nem ír, akkor a háziállatok etikus tenyésztéséről és tartásáról tanul.

Forrás link