A 9 legjobb fajta első alkalommal kutyatulajdonossá válóknak

9 Best Breeds For First-Time Dog Owners

Van valami abban, amikor először hozol haza egy kutyát – mindenféle érzéseket érzel, de leginkább boldogságot és izgalmat!

De legyünk őszinték, a kutyatartás nem csupa napsütés és szivárvány. Mert bár a kutyatartás azt jelenti, hogy egy szerető társat kapunk otthon, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. És akárcsak nekünk, háziaknak, a kutyáknak is sok törődést igényel.

Southworks / Shutterstock.com

Ha végre eldöntötted, hogy életedben először kutyát szeretnél, de még nem döntötted el, milyen kutyafajtát vegyél, akkor mi segítünk neked!

Szerencsére vannak bizonyos fajták, amelyek alacsony fenntartásúak, barátságosak, könnyen taníthatóak, és ami a legjobb, hogy tökéletesek az első kutyatartók számára!

Figyelembe veendő tényezők első kutyatulajdonosok számára

A kutyavásárlás egy fontos életre szóló döntés. És mint minden fontos döntést az életben, sok tényezőt kell figyelembe vennie, mielőtt kiválasztja a megfelelő kutyafajtát. Ezek pedig a következők:

1. Jelenlegi életmód

Amikor először tervezel kutyát, elengedhetetlen, hogy felmérd a jelenlegi életmódodat. Aktív életmódot folytatsz, és szeretsz túrázni és más szabadtéri tevékenységeket végezni? Vagy inkább az a típus vagy, aki a csendes hétvégéket otthon tölti?

Vegye figyelembe az olyan fontos életmódbeli tényezőket, mint a napi rutin, a munkarend és a hobbik (például utazás, sport stb.) A kutyák elkötelezettséget igényelnek, és mindig kell, hogy legyen ideje rájuk, hogy megfelelően gondoskodhasson róluk.

Első kutyatulajdonosként nem szeretné figyelmen kívül hagyni az életmódbeli preferenciákat. Ez ugyanis nagy szerepet fog játszani annak meghatározásában, hogy melyik kutyafajta felel meg Önnek a legjobban.

2. Élethelyzet

Egy másik lényeges tényező, amit első kutyatulajdonosként figyelembe kell venned: az élettered és életkörülményeid.

Ha például kis lakásban élsz, kevés a helyed és nincs hátsó udvarod, akkor egy nagytestű, nagy aktivitású fajta nem biztos, hogy ideális számodra.

Ebben az esetben egy kistestű kutyafajta, amely jól alkalmazkodik a beltéri élethez, és nem igényel sok mozgást, lehet a legjobb választás az Ön számára.

3. Családi

A családja igényei és dinamikája egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell vennie. Ha gyerekekkel és más háziállatokkal él otthon, akkor olyan kutyára lesz szüksége, amely könnyen kezelhető és türelmes, különösen, ha gyerekekről és más háziállatokról van szó.

Figyelembe kell vennie az allergiás családtagokat is. Ha ez a helyzet az Ön esetében, akkor egy hipoallergén fajta jól fog illeszkedni a családjába.

4. Pénzügyi felkészültség

A kutyatartás nemcsak időbe, hanem pénzbe is kerül. Első kutyatulajdonosként fel kell készülnie, és ki kell számolnia a kutyatartás költségeit – eledel, állatorvosi ellátás, ápolás, játékok, ágyak, pórázok, tanfolyamok és egyéb váratlan kiadások.

9 a legjobb kutyafajták közül első kutyatartók számára

Minden kutyafajta egyedi a maga módján. De az alábbi kutyafajtákban van valami közös: tökéletesek az első kutyatartók számára!

Olvasson tovább az alábbiakban, hogy megtalálja a legjobb kutyafajtát az Ön számára.

Kistestű kutyafajták

1. Shih Tzu

Shih Tzu Is One Of The Dog Breeds Closest To Wolves Genetically
Angel LeBlanc / Shutterstock.com

Ne hagyja, hogy a mérete megtévessze, a Shih Tzu nagy személyiséggel rendelkezik, amely tökéletes az első kutyatulajdonosok számára. Szociálisak, barátságosak és mindenekelőtt imádnivalóak. Ki tudna ellenállni nagy, sötét szemeiknek és édes arcuknak? Mi biztosan nem!

Jellemzők

A Shih Tzus súlya 9 és 16 kiló között mozog, és 8 és 11 centi között áll, így tökéletesen alkalmasak kis lakásban élő, kezdő kutyatulajdonosok számára.

A Shih Tzus számos szőrszínben kapható, és a szőrzetük tetszés szerint hosszú vagy rövid lehet. Bár a rövid, kölyökkori vágás megkönnyíti a karbantartást!

Temperamentum

A Shih Tzus általában barátságos, játékos és ragaszkodó. És emiatt a megfelelő bevezetés mellett jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal is.

Néha kissé makacsok lehetnek, de a legjobban a háziállataikat szeretik, és mindig követnének téged. Olyan gazdik számára alkalmasak, akik szeretik otthon tölteni idejük nagy részét.

Mozgásigény

A shih tzusok extrovertáltak és rengeteg energiával rendelkeznek. Így ahhoz, hogy testüket és elméjüket stimulálva tartsák, naponta legalább 30 perc és egy óra közötti mozgásra van szükségük. Ideális esetben a testmozgást két sétára kell felosztani, a két séta között pedig játékidőre.

Lehetséges egészségügyi problémák

A shih-tzusok lapos pofájuk miatt gyakrabban hajlamosak lehetnek egészségügyi problémákra, mint más kutyák. Első kutyatulajdonosként pedig elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a következő problémákkal:

2. Mopsz

Happy Pug At The Beach
e.r.mphotography / Shutterstock.com

A mopsz valójában szupernépszerű fajtaválasztás az első kutyatulajdonosok körében. Ezek a bájos kis szőrös társak eléggé laza személyiséggel rendelkeznek, amit az első gazdik imádnak.

Jellemzők

A mopszok súlya 14 és 18 kiló között mozog, magasságuk pedig 10 és 13 centi között van. Nagy, kerek fejük, nagy szemük és ráncos szemöldökük van.

Ráadásul rövid, sima és fényes szőrzetük van, amelyet elég könnyű tisztítani és karbantartani, amiért az első kutyatulajdonosok hálásak lesznek.

Temperamentum

Ha egy szóval lehet jellemezni a mopsz temperamentumát, akkor az az „alkalmazkodó”. Ez azért van, mert alapvetően mindenkivel jól kijönnek, legyen az egy másik háziállat vagy egy gyerek, a mopsz jól elvagyon velük. És akkor is jól boldogulnak, ha városban vagy vidéken élnek.

Mozgásigény

A mopszoknak nincs szükségük túlzott testmozgásra, napi 30 perc mozgás elegendő lenne. Mivel azonban köztudottan légzési és orrproblémákkal küzdenek, a nap folyamán több rövid séta lenne ideális, hogy ne fáradjanak el túlságosan.

Potenciális egészségügyi problémák

A Shih Tzushoz hasonlóan a mopszokról is ismert, hogy lapos arcuk miatt hajlamosak a légzőszervi és szemproblémákra. Íme néhány lehetséges egészségügyi probléma, amire érdemes odafigyelnie, ha mopszot szeretne beszerezni:

3. Cavalier King Charles spániel

Cute Cavalier King Charles Spaniel On The Couch
Fotyma / Shutterstock.com

Egy másik alkalmazkodó fajta, amely kedves, ragaszkodó és imádnivaló, kölyökkutyaszerű arccal rendelkezik, a Cavalier King Charles Spaniel egy meglehetősen alacsony karbantartási igényű fajta, amely ideális azok számára, akik először vesznek kutyát.

Jellemzők

Gyönyörű, kecses és szelíd – szavak, amelyek tökéletesen jellemzik a Cavalier King Charles spánieleket.

Ezek a kutyák legfeljebb 13 hüvelyk magasak, és körülbelül 13-18 kilót nyomnak. Hosszú, selymes szőrzetük négy különböző színű lehet, nevezetesen: Blenheim, Black and Tan, Ruby és Tri-Colour.

Temperamentum

A Cavalier King Charles spánielek köztudottan nagyszerű családi háziállatok, mivel kortól függetlenül jól kijönnek más emberekkel és más háziállatokkal (amennyiben fiatal koruktól kezdve szocializálják őket).

Jól illeszkednek olyan családokba, ahol szinte állandóan vannak otthon háziállatok.

Mozgásigény

A Cavalier King Charles spánielek mérsékelt testmozgást igényelnek, és napi egy órát elegendő vele tölteni. A testmozgásuk történhet napi séták, háztáji játék és/vagy szellemi ösztönzést nyújtó játékok formájában.

Lehetséges egészségügyi problémák

A fajta számos egészségügyi problémára hajlamos. Ezek pedig a következők:

Közepes kutyafajták

1. Whippet

Whippet Dog In A Meadow
Dora Zett / Shutterstock.com

Az agarak „mini–énje”, a Whippet játékos, mégis nyugodt kutyák, amelyek ideálisak az első kutyatartók számára, akik közepes méretű fajtát szeretnének.

Jellemzők

A whippeteknek az agarakhoz hasonlóan hosszú, keskeny fejük, mély mellkasuk, karcsú derekuk, karcsú, de erős lábuk és nagy szemük van.

Súlyuk körülbelül 25-40 kiló, magasságuk pedig 19 és 21 centiméter között mozog. Rövid szőrzetük is van, amelyet nagyon könnyű ápolni – csak hetente kell őket kifésülni, és két-három havonta egyszer kell őket megfürdetni.

Temperamentum

A whippeteket nyugodtnak, mégis energikusnak és játékosnak írják le, így ideálisak az aktív, első kutyatartók számára.

A házban nyugodtak lehetnek, de ha egyszer elég teret adsz nekik, hogy szaladgálhassanak, és adsz nekik valamit, amit üldözhetnek, akkor meglátod, hogy nagyon is ügyesek.

Ráadásul okosak és ritkán ugatnak, így ha lakásban élsz, egy Whippet tartása nem jelent majd különösebb problémát.

Gyakorlati követelmények

Mivel aktív kutyák, a Whippeteknek legalább napi egy óra mozgásra van szükségük. Ezt fel lehet osztani két sétára, ahol felfedezhetik a területet. Ezenkívül sok lehetőséget kell biztosítani számukra, hogy pórázon kívül, biztonságos területen, például egy bekerített udvaron futkározhassanak és játszhassanak, hogy levezethessék energiájukat.

Potenciális egészségügyi problémák

Első kutyatulajdonosként feltétlenül ismernie kell egy fajta lehetséges egészségügyi problémáit, hogy biztos lehessen benne, hogy készen áll a felelősségre, és hogy a kutya hosszú és egészséges életet élhessen.

A Whippetek esetében a következő egészségügyi problémákra hajlamosak:

2. Angol Springer spániel

English Springer Spaniel Dog Standing In Field
Martin Christopher Parker / Shutterstock.com

Az angol springer spánielek egy édes örömcsokor. És köztudottan emberbarátok, ami az első kutyatulajdonosok számára jól jöhet.

Jellemzők

Az angol spinger spánielek körülbelül 40-50 kilót nyomnak, és körülbelül 19-20 centi magasak.

Kettős szőrzetük van, ami azt jelenti, hogy rövidebb aljszőrzetük és hosszú, hullámos fedőszőrzetük van. Mérsékelten vedlenek, ezért készüljön fel a rendszeres ápolásra.

Temperamentum

Energikus, élénk, szociális és intelligens – az angol spinger spánielek csodálatos kutyák!

Intelligenciájuk mellett nagyon igyekeznek a gazdáik kedvében járni, így könnyen idomíthatók, és kiváló családi társak.

Gyakorlati követelmények

Ha szeretsz futni vagy túrázni, akkor az angol Springer spániel a neked való kutyafajta. Ezek a kutyák imádnak futni és általában véve élvezik az aktív életet.

Az angol springer spánieleknek legalább napi 1,5-2 óra mozgásra van szükségük. De nem mindennek fizikai jellegűnek kell lennie, mivel szellemi stimulációra is szükségük van a nap folyamán.

Lehetséges egészségügyi problémák

Az angol springer spánielek általában egészséges kutyák. Vannak azonban még a fajtára jellemző egészségügyi problémák, amelyeket az első kutyatulajdonosoknak tudniuk kell. Ezek pedig a következők:

3. Lágy bevonatú Wheaten Terrier

Standing Irish Soft Coated Wheaten Terrier
Vadim Petrakov / Shutterstock.com

A Soft Coated Wheaten Terrier egy másik közepes méretű kutya, amely ideális az első kutyatartók számára. Ha pedig egy rendkívül hűséges és barátságos szőrös társat keresel, akkor ez a fajta neked való.

Jellemzők

A Soft Coated Wheaten Terrierek, ahogy a nevük is mutatja, jellegzetes hullámos, mégis puha és selymes szőrzetükről ismertek. Szőrzetük kevéssé vedlik és hipoallergén, de mérsékelt ápolást igényelhet, hogy ne csomósodjon össze.

Ezenkívül 30 és 40 kiló közötti súlyuk és 17 és 19 hüvelyk közötti magasságuk van.

Temperamentum

A Soft Coated Wheaten Terrierek energikus, ragaszkodó és barátságos kutyák. Koruktól függetlenül jól kijönnek más emberekkel és más háziállatokkal. Továbbá jól alkalmazkodnak a városi, vidéki, sőt a külvárosi élethez is.

Mozgásigény

A Soft Coated Wheaten Terrierek szintén ideális fajta az aktív, első kutyatartók számára. Energikusak lehetnek, és naponta körülbelül egy óra mozgásra van szükségük.

Lehetséges egészségügyi problémák

A következő egészségügyi problémákra a Soft Coated Wheaten Terrier a leghajlamosabb:

Nagy kutyafajták

1. Nagy dán dog

Great Dane Out For A Walk Just Before Sunset
Guy J. Sagi / Shutterstock.com

Ne hagyd, hogy méretük megfélemlítsen, a Nagy Dánok, más néven „szelíd óriások” nagyszerű családi társak, és ideálisak az első kutyatartók számára!

Jellemzők

Kétségtelen, hogy a Nagy Dánok méretükkel elcsavarják a fejeket. A legtöbb más kutya fölé tornyosulnak, és akár 32 hüvelyk magasak is lehetnek, innen a „kutyák Apollója” cím. Ezenkívül súlyuk 110 és 175 kiló között lehet.

Rövid szőrzetük különböző színű és mintázatú, többek között harlekin, szürke és őzbarna.

Temperamentum

A dán dogokat nem véletlenül nevezik „szelíd óriásoknak”. Méretük ellenére ugyanis kedves és szeretetteljes kutyák, amelyek jól kijönnek a gyerekekkel.

Ugyanakkor csodálatos házőrző kutyák is. A méretük egy dolog, de rendkívül hűségesek a gazdáikhoz, és őrzik, amit szeretnek.

Mozgásigény

A dán dogoknak legalább napi két óra mozgásra van szükségük. Ennek oka, hogy nagytestű kutyák, és a felesleges energiát el kell égetniük, hogy formában maradjanak.

A testmozgásuk történhet napi séták, játék és egyéb, őket szellemileg serkentő játékok formájában.

Lehetséges egészségügyi problémák

A dán dogokról köztudott, hogy számos egészségügyi problémára hajlamosak. A leggyakoribb problémák a következők:

2. Labrador retriever

Yellow Labrador Retriever On Green Grass Lawn
Radomir Rezny / Shutterstock.com

Az egyik legnépszerűbb kutyafajta, és nem véletlenül! A labrador retrieverek nagyszerű kutyák, különösen az első kutyatartók számára.

Jellemzők

Egy labrador retrievert könnyű felismerni. Ezeknek a népszerű kutyáknak vastag, robusztus testük, széles fejük és hosszú „vidrafarkuk” van.

Emellett kettős szőrzetük van, ami vízállóvá teszi őket. A külső réteg egyenes, rövid és sűrű. A belső szőrzet pedig vastag és puha, amely megvédi a bőrüket a hidegtől és a víztől.

Temperamentum

A labrador retrieverek nagyon hűséges és ragaszkodó kutyák, ezért népszerű családi társak.

Jól érzik magukat aktív háztartásokban, ahol futkározhatnak, játszhatnak és ölelkezhetnek. Ezért jól kijönnek a gyerekekkel is! Ráadásul könnyen idomíthatók, és még az idegenekkel szemben is barátságosak.

Mozgásigény

A labrador retrievereknek naponta legalább két óra mozgásra van szükségük. Így tökéletesek az aktív gazdiknak és azoknak, akik futópajtást keresnek!

Lehetséges egészségügyi problémák
  • Csípőízületi diszplázia
  • Könyökdiszplázia
  • Artritisz
  • Pajzsmirigy alulműködés
  • Elhízás

3. Golden Retriever

Golden Retriever Playing In The Park With A Stick
Will Rodrigues / Shutterstock.com

Végül, de semmiképpen sem utolsósorban! A golden retrieverek egy másik népszerű fajta, amely tökéletes az első kutyatartók számára, akik nagytestű fajtát keresnek.

Jellemzők

A golden retrieverek sűrű és csillogó aranyszőrzetükről ismertek, innen ered a nevük is.

Széles fejük, egyenes pofájuk és rövid, de lompos fülük van. Súlyuk is lehet 55 és 75 kiló között, és 21 és 24 hüvelyk között állnak.

Temperamentum

A szeretetreméltó, ragaszkodó és általában jó természetű golden retrieverek általában mindenkivel jól kijönnek a háztartásban, beleértve a gyerekeket és más háziállatokat is.

A golden retrieverek intelligensek és emberbarátok is, így a kiképzésük meglehetősen egyszerű.

Gyakorlati követelmények

Aktív kutyaként a golden retrievereknek legalább napi egy óra mozgásra van szükségük. Ezenkívül jól érzik magukat olyan háztartásokban, ahol van bekerített udvar, így egész nap játszhatnak.

Lehetséges egészségügyi problémák

A golden retrieverek számos egészségügyi problémára is hajlamosak. Vigyázzon tehát a következőkre!

  • Csípőízületi diszplázia
  • Rák
  • Pajzsmirigy
  • Rohamok
  • Forró foltok

Következtetés

A kutyatartás hatalmas felelősség. És bár az első kutyatartás kiteljesítő és izgalmas, ezek a szőrös barátok komoly, hosszú távú elkötelezettséget jelentenek.

Tehát bármilyen fajta mellett is dönt első kutyatulajdonosként, győződjön meg róla, hogy 100%-ig biztos és készen áll arra, amit a kutyatartás hoz az életébe!

újságíróként és magyar nyelvre fordítva.

Forrás