Az én kutyáim és csirkéim – Hogyan működik? – Pressplay Háziállatok

My Dogs and Chickens – How Is It Working Out? – Pressplay Pets

A háziállatok egyidejű tartása mindig kérdéseket vet fel: miként tudják különböző fajtájú állatok egymással való megférni? Nikki, a Pressplay Pets blog vezetője, saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan tudta összeszoktatni két papillont, Amber-t és Indy-t az újonnan befogadott tyúkokkal, Pearl-lel, Violettel és Grace-szel.

Körülbelül hat hónapja fogadta be hazájába a három tyúkot, és azóta minden nap gyakorolta Amber és Indy bemutatását. Számított arra, hogy néhány hét elég lesz ahhoz, hogy két kutyája elfogadja, vagy legalább tolerálja az új jövevényeket. A folyamat azonban jóval hosszabb ideig tartott, mint előzetesen tervezte.

A kezdetekben Nikki megfigyelte, hogyan reagálnak a kutyák, amikor először találkoznak a tyúkokkal, majd eszerint alakította további stratégiáját. Amikor Amber először megközelítette az új lakótársakat, óvatosan közeledett a tyúkokhoz, majd körbejárt a kifutó körül, közben szimatolva a talajt. Indy azonban jóval energikusabban viselkedett, vágtázott a kertben, a bokrok alatt, sőt a tyúkokat is hajszolta, amire az állatok természetesen riadalmat reagáltak.

Nikki különböző stratégiákat alkalmazott, hogy Indy ne zavarja meg a tyúkokat – próbált hívogatni, finomságokkal csalogatni, sőt a figyelmen kívül hagyást is megpróbálta, de sikertelenül. Végül arra jutott, hogy a leghatékonyabb módszer, ha hosszú pórázra teszi a kutyákat, így lehetőséget biztosítva számukra, hogy szimatoljanak, de ne zavarják meg a tyúkokat.

A sikerhez vezető út türelemmel és kitartással járt. Amber hamar megértette, hogy a tyúkok nem jelentenek fenyegetést, és végül leoldhatta róla a pórázt. Indy viszont további egy hónapig tartott, mire eljutott odáig, hogy megbízhatóan viselkedjen szabadon a tyúkok közelében.

Nikki tapasztalata szerint a folyamat sikere nagyban függ a tulajdonos hozzáállásától és következetességétől. A nyugalom megőrzése és a türelem ugyanis létfontosságú, hogy a különböző fajtájú állatok megtanulják tolerálni, sőt talán még elfogadni is egymást.

Érdekesség, hogy Nikki soha nem hagyja őket felügyelet nélkül, mert bár Amber és Indy gyakran elfelejti, hogy nem szabad hajszolniuk a tyúkokat, biztonságban vannak, hiszen Nikki mindig ott van, hogy vigyázzon rájuk! Egy sétáltatás, figyelmeztetés, vagy egy finom csemege mindig segít az esetleges feszültségeket oldani, és így mindannyian békésen élhetnek együtt ebben a rendkívüli, de harmonikus családban.

Forrás