Az ideális kutyasúly fontossága – JÁTÉK

Az ideális kutyasúly fontossága – JÁTÉK

Nem lenne egyszerű, ha megmérné a kutyáját, és azonnal megtudná, hogy a megfelelő súlyú, méretű és teljesen egészséges? Nos, ez nem egészen így működik. A fajtatiszta kutyák számára az American Kennel Club egy súlytáblázatot kínál, amelyet követhet. Itt megtekintheti a kan és nőstény kutyák ideális súlyát fajtánként.

De mi történik, ha vegyes fajta kutyája van? Egy kutya egészséges súlyát nem lehet csak egy szám alapján megítélni. Emellett a mérettáblázat széles választékot kínál. Egészségesebb a kutyája, ha a tartomány közepén van? Mi van akkor, ha pont az alsó határon ül? Vagy a felső határon?

Egyes kutyáknál még egy-két kiló is másképp nézhet ki, és jelentősen befolyásolhatja az egészséget. Például egy fajtatiszta chihuahua másképp nézhet ki és élhet, mindössze egyetlen plusz kilóval.

Miért nehéz eldönteni, hogy kutyája ideális súlyú-e?

Vessünk egy pillantást a legnépszerűbb kutyafajtákra, és lássuk a javasolt tartományukat. Például a német juhász. Az AKC fajtaszabvány 65 és 90 font között határozza meg a hím felnőtt kutyák súlyát. Ez óriási különbség, nem?

Vagy például a labrador retriever. Az AKC 65 és 80 font közötti tartományt javasol. Ez közel 23 százalékos különbség. És ez attól függően változhat, hogy hím vagy nőstény kutyája van.

Egyszerűen fogalmazva, a fajtaméret és a növekedési diagram nem a legjobb módszer a kutya egészségének megítélésére.

A kutyasúly táblázat megértése

A jó hír az, hogy vizuálisan ellenőrizheti kutyája súlyát, és megnézheti, hogy a kölyökkutya átlagos, egészséges vagy alulsúlyos-e.

Túlsúly

– Nem érzi kutyája bordáit, mert zsír borítja őket

– Zsírlerakódásokat észlelhet a farok tövében és az ágyéki területen

– A kutya dereka vagy hiányzik, vagy alig látható

– Észrevesz valami hasplasztikat

Súlyos túlsúly

– Hatalmas zsírlerakódások vannak a mellkason, a kutya nyakától a hasáig és a faroktövéig

– Hiányzik a derék és a hasplasztika

– Érezheti a zsírlerakódásokat, amikor megérinti a kutya nyakát és lábát

– A kutyája hasa láthatóan kitágult és lóg

Mit kell tenni?

Ha kutyája súlyosan alul- vagy túlsúlyos kategóriába esik, drasztikus intézkedéseket kell tennie. Ha kutyája alul- vagy túlsúlyos kategóriába esik, apró változtatások változást hozhatnak. Kezdetnek konzultálnia kell egy állatorvossal.

– Alulsúlyú kutyák esetében vizsgálja meg, miért nem átlagos súlyú a kutyája, és kövesse a kalóriabevitel egészséges növelését. Például az adagok méretének növelése és az étkezés gyakoriságának módosítása. Vagy váltson magasabb kalóriatartalmú ételre

– Túlsúlyos kutyák esetében lassan növelje a mozgást és a játékot kölyökkutyája napi rutinjában, csökkentse a finomságok, rágcsálnivalók és az emberi táplálék mennyiségét, és korlátozza a kutya étrendjét.

Ki tudod számítani a kutyusod ideális súlyát?

Az elmúlt néhány évben számos kísérlet történt arra, hogy más módszert találjanak a kölyökkutya ideális súlyának kiszámítására. Miért? Nos, mert a staffordshire terrierek és a border collie-k közel élhetnek, de teljesen másképp néznek ki. Például a Staffordshire terriernek 28 és 38 font között kell lennie az AKC szabványa szerint. És a border collie 30 és 55 kiló között van.

De ránézel a staffordshire terrierre, és egy izmos, erőteljes testet veszel észre. A Collie sokkal atletikusabbnak tűnik. Tehát ahelyett, hogy kutyája súlyát egy általános táblázathoz hasonlítanák, az állatorvosok jobb módszert találtak ki.

Ez a testkondíció pontszáma, egy népszerű eszköz a test zsírtartalmának becslésére. A 9 pontos skálán értékelve a kutyáknak 4 és 5 közötti pontszámot kell kapniuk.

A testállapot-pontszámon 1-től 3-ig tartó kutya alulsúlyos, míg a 6 és 7 közötti pontszám túlsúlyos kutyát jelent.

A BCS-t úgy értékelheti, hogy a bordákat, a hasat és a derékvonalat látásból, majd tapintással megvizsgálja. A négy kritérium a következő:

Milyen könnyen érezhetőek a bordák

Mennyire nyilvánvaló a derék- és hasplasztika

Mennyi felesleges zsír van a bőr alatt

Mennyi izomtömeg van jelen

Találhat online számológépeket, és könnyen kiszámíthatja kutyája súlyát. Ezek a számológépek figyelembe veszik a fajtaszabványt, kutyája tényleges súlyát és tényleges magasságát.

Miért érdemes odafigyelni kutyája súlyára?

Számos tanulmány foglalkozott az elhízás szerepével a kutyák élettartamában. És a legtöbb szerint az túlsúlyos kutyák két vagy két és fél évvel kevesebbet élnek, mint az egészséges testsúlyú kutyák.

Tehát, ha azt szeretné, hogy kutyájának hosszú és virágzó élete legyen, fontos, hogy ügyeljen a súlyára és méretére.

Hogyan segíthet kutyájának az ideális testsúly megőrzésében?

Zárjuk be, és beszéljünk néhány tippről arra vonatkozóan, hogyan segíthet kutyusának fenntartani az ideális kutyasúlyt.

Ügyeljen az adagok szabályozására, és mérje ki az adagokat méret, életkor és aktivitási szint szerint

Biztosítson kiegyensúlyozott étrendet, amely kiváló minőségű tápláló ételekből áll

Kerülje a túlzott finomságokat, az asztali maradékokat és a magas kalóriatartalmú falatokat

Foglalja le kutyáját rendszeres fizikai tevékenységgel, és mindig maradjon a kutyafajta edzésigényének felső határán belül

Kerülje az ingyenes etetést, soha ne hagyja ki az ételt egész nap

Tanítsd meg kutyádat, hogy kerülje az élelemért koldulást

Vonja be kutyáját olyan mentális stimulációs tevékenységekbe, mint a kirakós játékok, amelyek csökkentik a szorongást és megakadályozzák az unalmat

Legyen következetes a családon belül. Az általunk említett összes szabály minden családtagra vonatkozik
Forrás link