Megakadályozza, hogy a kutya megrágja a lábazati deszkát

Preventing Your Dog from Chewing Skirting Board – P.L.A.Y.

Ha van kutyád, talán észrevetted már, hogy néha szeretik megrágni a falak lábazatát vagy a lábazati deszkát. Ez frusztráló és káros lehet mind az Ön, mind a kutyája számára, mivel tönkreteheti a bútorokat, és fulladás- vagy sérülésveszélyt jelenthet szőrös barátja számára. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért rágják a kutyák a szegélyléceket, és hogyan lehet megelőzni vagy megállítani ezt a viselkedést.

Miért rágják a kutyák a szegélyléceket?

A kutyák különböző okokból rágnak dolgokat, koruktól, személyiségüktől és környezetüktől függően. Néhány gyakori ok, amiért kutyája rágja a szegélyléceket:

 • Unalom: A kutyáknak fizikai és szellemi stimulációra van szükségük ahhoz, hogy energiát szabadítsanak fel és boldogok maradjanak. Ha nem kapnak elég mozgást vagy szórakozást, unalmuk levezetésére rágcsálásra ragadhatnak dolgokat. Azok a kutyák, amelyeket hosszú időre egyedül hagynak, vagy korlátozottan férnek hozzá a kültérhez, hajlamosabbak az unalomra.
 • Szorongás: A kutyák a stressz vagy a félelem leküzdésének módjaként rágcsálhatnak dolgokat, különösen, ha egyedül maradnak vagy ismeretlen helyzetben vannak. Ezt nevezik szeparációs szorongásnak vagy szituációs szorongásnak. A szorongásban szenvedő kutyák az idegesség olyan jeleit is mutathatják, mint a lihegés, a remegés vagy a bujkálás.
 • Fogzás: A kölyökkutyák rágcsálhatnak dolgokat, hogy enyhítsék a növekvő fogak okozta fájdalmat és kellemetlenséget. Ez általában 3 és 6 hónapos kor között történik, amikor a kölykök elveszítik tejfogaikat, és megnőnek a felnőtt fogaik. Ebben az időszakban a kölykök nyáladzhatnak, duzzadt ínyük lehet, vagy elveszíthetik a tejfogaikat.
 • Kíváncsiság: A kutyák rágcsálhatnak dolgokat, hogy felfedezzék a környezetüket és kielégítsék természetes ösztöneiket. Előfordulhat, hogy megszaglászzák, megnyalják vagy mancsukkal megrágják a szegélyléceket, mielőtt megrágnák azokat. Ez gyakrabban fordul elő fiatal kutyáknál vagy olyan kutyáknál, amelyek újak az otthonban.
 • Megfelelő rágójátékok hiánya: A kutyák rághatják a szegélyléceket, ha nincs elég megfelelő alternatíva a rágási igényeik kielégítésére. A kutyáknak olyan rágójátékokra és csontokra van szükségük, amelyek tartósak, biztonságosak és vonzóak számukra. Ha nincsenek körülöttük játékok vagy csontok, vagy ha nem vesznek róluk tudomást, előfordulhat, hogy inkább a szegélylécekhez fordulnak.

Hogyan akadályozhatja meg, hogy kutyája megrágja a szegélyléceket?

Ha kutyája rágja a szegélyléceket, talán azon tűnődik, hogyan állíthatja le ezt a viselkedést, és hogyan akadályozhatja meg, hogy további károkat okozzon otthonában és kutyája egészségében. Íme néhány hatékony tipp, hogy megállítsa kutyája rágását a szegélyléceken:

 • Vigye kutyáját többször sétálni: Az egyik legjobb módja annak, hogy megállítsa kutyáját a szegélylécek rágásától, ha elegendő testmozgást biztosít számára. A rendszeres sétáltatás segít a kutyának a felesleges energia elégetésében, csökkenti az unalmat és oldja a stresszt. Emellett lehetőséget ad nekik arra is, hogy új látnivalókat, szagokat és hangokat fedezzenek fel, és kielégítsék természetes kíváncsiságukat. Törekedjen arra, hogy naponta legalább kétszer sétáltassa kutyáját, minden alkalommal legalább 30 percig.
 • Játsszon gyakrabban a kutyájával: Egy másik módja annak, hogy megállítsa kutyáját a lábazat rágásától, ha több mentális stimulációt és szociális interakciót biztosít számára. A kutyájával való játék segít neki abban, hogy jól érezze magát, kötődjön önhöz, és új készségeket tanuljon. Emellett leköti őket, és eltereli a figyelmüket a szegélylécek rágásáról. Játszhat a kutyájával apportírozást, kötélhúzást, bújócskát vagy más játékokat a kedvenc játékai vagy jutalomfalatjai segítségével. Új trükköket vagy parancsokat is taníthatsz nekik, vagy beírathatod őket egy kiképzőtanfolyamra vagy kutyasportra.
 • Foglalja le kutyáját rágójátékokkal és csontokkal: Egy harmadik módja annak, hogy megállítsa kutyáját a szegélylécek rágásától, ha hozzáférést biztosít számára megfelelő rágójátékokhoz és csontokhoz, amelyek kielégítik rágási igényeit és preferenciáit. A rágójátékok és csontok segíthetnek a kutyának enyhíteni a fogzási fájdalmat, tisztítani a fogait, és kielégíteni a természetes rágási vágyát. Emellett órákra lefoglalhatják és szórakoztathatják őket. Ügyeljen arra, hogy olyan rágójátékokat és csontokat válasszon, amelyek biztonságosak, tartósak és megfelelnek kutyája méretének, korának és rágási stílusának. A rágójátékokat és csontokat néhány naponta cserélgetheti, hogy kutyája számára mindig érdekes maradjon.
 • Fújja be a szegélyléceket keserű ízű anyaggal: Egy negyedik módja annak, hogy megállítsa kutyáját a szegélylécek rágásától, ha kellemetlen ízűvé teszi azokat kutyája számára. A szegélyléceket befújhatja egy keserű ízű, a kutyák számára biztonságos anyaggal, például almaecettel, citromlével vagy kereskedelmi forgalomban kapható rágásgátló spray-vel. Ezáltal kutyája nem fogja kedvelni a szegélylécek ízét, és elriasztja a rágástól. Az anyagot azonban először a szegélyléc egy kis területén érdemes kipróbálni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem károsítja vagy foltot hagy rajta. Az anyagot rendszeresen újra kell kenni, mivel idővel lekophat.
 • Tartsa távol a kutyáját a szegélyléctől egy kölyökkutya-karám vagy -láda használatával: Egy ötödik módja annak, hogy megakadályozza, hogy kutyája megrágja a szegélyléceket, ha kölyökkutya-karám vagy -láda használatával korlátozza a kutyája hozzáférését a szegélyléchez.A kölyökkutya-karám vagy -láda egy biztonságos és kényelmes hely, ahol a kutyáját tarthatja, amikor nem tudja felügyelni, vagy amikor Ön nincs otthon. Ez megakadályozhatja, hogy kutyája a házban kóboroljon, és olyan dolgokat rágjon meg, amelyeket nem kellene, például a szegélyléceket. Arra azonban ügyelnie kell, hogy a kölyökkutya-ketrec vagy -láda elég nagy legyen ahhoz, hogy kutyája kényelmesen tudjon mozogni, lefeküdni és felállni. A ketrecben vagy ládában vizet, eledelt, almot, valamint rágójátékokat és csontokat is biztosítania kell a kutyának. Arra is meg kell tanítania a kutyát, hogy a ketrec vagy a láda pozitív élményekkel – például jutalomfalatokkal, dicsérettel és játékokkal – társuljon, és ne használja büntetésként vagy a kutya elszigetelésére.
 • Tegyen valamit a lábazat elé, hogy elzárja a hozzáférést: A hatodik módja annak, hogy megakadályozza, hogy kutyája megrágja a szegélyléceket, ha valamit a szegélyléc elé tesz, hogy megakadályozza a hozzáférést hozzá. Használhat bútorokat, dobozokat, növényeket vagy más olyan tárgyakat, amelyek elég erősek és stabilak ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a kutya elérje a szegélylécet. Ez lehet ideiglenes vagy állandó megoldás, az Ön preferenciáitól és helyzetétől függően. Arra azonban ügyelnie kell, hogy a használt tárgyak ne legyenek károsak vagy veszélyesek a kutyája számára, például éles, mérgező vagy törékeny tárgyak

Hogyan nevelheti kutyáját arra, hogy a lábazat helyett játékokat rágjon?

Bár fontos, hogy megállítsa kutyáját a szegélylécek rágcsálásától, ez nem elég ahhoz, hogy a problémát teljesen megoldja. Arra is meg kell tanítania a kutyáját, hogy a lábazati deszkák helyett megfelelő tárgyakat rágjon. Ez segít a kutyájának megtanulni, hogy mit lehet és mit nem rágni, és jó rágási szokásokat alakít ki. Íme néhány lépés, hogyan nevelheti kutyáját arra, hogy a szegélylécek helyett játékokat rágjon:

 • 1. lépés: Tanítsa meg kutyájának az olyan alapvető parancsokat, mint a gyere, ülj és maradj: Mielőtt elkezdené kutyáját arra nevelni, hogy a lábazat helyett játékokat rágjon, meg kell tanítania neki néhány alapvető parancsot, amelyek segítenek az irányításban és a kommunikációban. Ezek közé a parancsok közé tartozik a gyere, ülj és maradj. Ezek a parancsok segítenek abban, hogy elhívja a kutyáját a szegélyléctől, rávegye, hogy leüljön Ön elé, és a helyén tartsa, miközben játékot vagy jutalomfalatot ad neki. Ezeknek a parancsoknak a megtanításához pozitív megerősítést és ismétlést kell alkalmaznod. A pozitív megerősítés azt jelenti, hogy a kutyát jutalomfalattal, dicsérettel vagy játékkal jutalmazzuk, valahányszor teljesíti a parancsot. Az ismétlés azt jelenti, hogy naponta többször gyakoroljuk a parancsot, amíg a kutya jól megtanulja.
 • 2. lépés: Kapja el a kutyáját, amint éppen a szegélylécet rágja: A következő lépés az, hogy kapja el a kutyáját azon, hogy éppen a szegélylécet rágja. Ez segít korrigálni a viselkedését, és átirányítani a figyelmét valami másra. Ahhoz, hogy rajtakapja kutyáját a szegélyléc rágásán, szorosan felügyelnie kell, amikor a szegélyléc közelében tartózkodik, vagy kamerával vagy bébiőrrel figyelnie kell, amikor Ön nincs a közelben. Amint meglátja, hogy kutyája a szegélylécet rágja, gyorsan és határozottan kell cselekednie.
 • 3. lépés: Szakítsa félbe a kutya rágását hangos zajjal vagy szóbeli jelzéssel: A harmadik lépés az, hogy hangos zajjal vagy szóbeli jelzéssel szakítsa meg a kutya rágását. Ez segít felhívni a figyelmét és leállítani a rágást. Használhat tapsot, sípszót, egy érmékkel teli dobozt vagy egy vízzel töltött szórófejes flakont, hogy hangos zajt vagy szóbeli jelzést adjon, például „nem”, „állj” vagy „hagyd abba”. Azonban nem szabad kiabálni, szidni vagy megütni a kutyát, mert ez megijesztheti, megsebezheti vagy még agresszívabbá teheti. Kerülje azt is, hogy a nevét használja, mert ez összezavarhatja, vagy azt hiheti, hogy valami másért hívja.
 • 4. lépés: Hívja magához a kutyáját, és vegye rá, hogy üljön és maradjon: A negyedik lépés az, hogy hívja magához a kutyáját, és vegye rá, hogy üljön és maradjon. Ez segít megnyugtatni őket, és felkészíteni őket a következő lépésre. Használhatja azokat a parancsokat, amelyeket az első lépésben tanított neki, például a gyere, ülj és maradj parancsokat. Jutalmazd meg a kutyádat jutalomfalattal, dicsérettel vagy játékkal, amikor engedelmeskedik a parancsoknak. Néhány másodpercig tartsa a kutyáját ebben a helyzetben, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Önre és nem a szegélylécre összpontosít.
 • 5. lépés: Adjon a kutyájának egy rágójátékot vagy csontot, és dicsérje meg: Az ötödik és egyben utolsó lépés az, hogy adjon a kutyájának egy rágójátékot vagy egy csontot, és dicsérje meg. Ez segít átirányítani a rágásukat valami megfelelőre, és megerősíti a jó viselkedésüket. Olyan rágójátékot vagy csontot válasszon, amelyet a kutyája szeret és élvez, és amely biztonságos és megfelelő számára. Lelkesen dicsérje meg a kutyáját, amikor elveszi Öntől a rágójátékot vagy a csontot, és elkezdi rágni. Ezt a lépést minden alkalommal meg kell ismételnie, amikor azon kapja a kutyáját, hogy a szegélylécet rágja, amíg meg nem tanulja, hogy a játék vagy a csont rágását pozitív eredményekkel, a szegélyléc rágását pedig negatív eredményekkel társítsa.

Következtetés

A szegélylécek rágása gyakori probléma, amellyel sok kutyatulajdonos szembesül. Ennek számos oka lehet, például unalom, szorongás, fogzás, kíváncsiság vagy a megfelelő rágójátékok hiánya. Emellett kárt okozhat otthonában és kutyája egészségében is.

Annak érdekében, hogy megakadályozza vagy megállítsa kutyája rágását a szegélyléceken, elegendő mozgást, játékidőt, figyelmet, rágójátékokat és csontokat, keserű ízű anyagokat, kölyökkutya-tollakat vagy -ketreceket, illetve olyan tárgyakat kell biztosítania számára, amelyek elzárják a hozzáférést a szegélyléchez. Alapvető parancsok alkalmazásával arra is meg kell tanítania a kutyát, hogy a szegélylécek helyett játékokat rágjon,

Forrás link