5 mód, ahogy a kutyák támogatják a mentális egészségünket

5 Ways Dogs Support Our Mental Health – P.L.A.Y.

A kutyák által nyújtott társaság szinte páratlan. A kutyus gyakorlása jelentősen javíthatja a fizikai egészséget is, hiszen a játék és a séta a kutyatartás elengedhetetlen része.

Állattartóként az is a te feladatod, hogy támogasd a kutyusod egészségét. Felelősséggel tartozik szőrös barátja gondozásáért, és az állatorvosi ellenőrzéseket ugyanolyan fontossággal kell kezelnie, mint a saját egészségügyi ellenőrzéseit.

Még abban is segíthetsz kutyádnak, hogy túljusson a traumán, és újraépítse a bizalomra való képességét. Ez különösen fontos, ha menhelyről tervezel örökbe fogadni, mivel egyes kutyáknak szerencsétlen múltjuk van, és rengeteg szeretetre és ragaszkodásra van szükségük.

Stresszoldás

A modern élet eredendően stresszes. Ha gyors tempójú, nagy nyomás alatt álló munkát végez, akkor több mint valószínű, hogy kiégéssel és krónikus depresszióval küzd. Ha azonban hazatérsz egy csóváló méneshez és ezernyi szeretetteljes nyalogatáshoz, úgy érzed, hogy a stressz kezd elszállni.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) nemrég közzétett egy „Egészséges elmék havi felmérést”, amely ezt az érzést visszhangozza. A felmérés szerint a kutyatulajdonosok 86%-a állítja, hogy háziállata javított a mentális egészségén, további 66% pedig azt állítja, hogy kutyusa megnyugtatóan hat az életére.

Öngondoskodási szokások kialakítása

Az öngondoskodásról nagyrészt megfeledkezünk rohanó modern életünkben. A kutyatartás szinte garantálja, hogy időt szánunk az öngondoskodásra. Egy kutyus segíthet jobb egészségügyi szokások kialakításában, mint például:

Rendszeres testmozgás: Hetente körülbelül két és fél óra mérsékelt testmozgásra van szükség. Jó minőségű alvás: Miután a kölyökkori fázis véget ért, a kutyája segíthet abban, hogy jól kipihenje magát. Maradjon hidratált: A kölyökkutya vizes táljának feltöltése jó emlékeztető arra, hogy Önnek is sok H2O-ra van szüksége. Tartsa fenn a pozitív kapcsolatokat: A magány leküzdése nehéz lehet. Táplálkozzon egészségesen: A kutyáját sem etetné fánkkal és jégkrémmel, ezért ne tegye ezt magával sem.

A kutyusoddal való törődés könnyen átvihet jobb öngondoskodási szokásokba és egészségesebb viselkedésbe.

Trauma és szorongás kezelése

Az Amerikai Szorongásos és Depressziós Társaság (Anxiety and Depression Association of America) nemrég arról számolt be, hogy az általános szorongásos zavar (GAD) 6,8 millió felnőttet érint. A kutyák nem jelentenek „gyógymódot” a GAD, a PD vagy a PTSD ellen, de segíthetnek a tünetek jobb kezelésében.

Érdemes rámutatni, hogy egyes kutyáknak saját szorongásos és traumával kapcsolatos állapotai vannak. Ha a kutyusod valóban szorong, akkor a tréninget és a gyógyszeres kezelést is megvizsgálhatod.

Depresszió és társaság

A National Institute for Mental Health „National Survey on Drug Use and Health” című felmérése szerint 21 millió amerikai szenved súlyos depresszióban. A kutya nem helyettesíti a terápiát és a mentális egészségügyi tanácsadást. A kutyus azonban segíthet Önnek azzal, hogy támogatja Önt, amikor a depresszió eluralkodik Önön.

Öregedés kegyelemmel

Az öregedés egy természetes folyamat, amely sok mentális stresszt és viszályt okozhat. A kutyával való törődés megújíthatja a céltudatosságát, és segíthet megbecsülni az aranykorát.

Egy kutyus különösen jó ötlet lehet, ha idősebb korában kissé magányosnak érzi magát. A szoros társaság, amelyet egy kutya nyújt, megvédhet az elszigeteltségtől, és segíthet leküzdeni az egyedülléttel járó szellemi hanyatlást.

Következtetés

A kutyák csodálatosak a mentális egészségre, és jelentősen javíthatják az életminőséget. Fontos azonban, hogy ne feledje, hogy szimbiózisban élnek, és az ő mentális egészségükről is gondoskodnia kell.

Forrás link