A Guinness World Records hivatalosan is megfosztja Bobit a „Minden idők legöregebb kutyája” címtől

Bobi, The World'S Oldest Dog, Passes Away

A Guinness World Records hivatalosan is megfosztja Bobit a „Minden idők legöregebb kutyája” címétől, miután lezárta a kutya életkorának felülvizsgálatát, négy hónappal a kutyus halála után.

Február 22-én a Guinness World Records megosztott egy közleményt, amelyben a következőket írta: „A GWR felülvizsgálati és fellebbviteli eljárásának megfelelően lefolytatott felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a GWR már nem rendelkezik a szükséges bizonyítékokkal ahhoz, hogy alátámassza Bobi rekordtartói állítását”

Bobi, egy 31 éves portugál fajtatiszta jószágőrző kutya, 2023 februárjában lett a „Minden idők legöregebb kutyája”. Állítólag 1992. május 11-én született, és tavaly októberben, 2023-ban kelt át a szivárványhídon.

2024 januárjában a GWR felfüggesztette Bobi címét, és felülvizsgálatot végzett a kora ellenőrzésére, miután állatorvosok és más szakértők találgatásai merültek fel.

Mark McKinley, a GWR nyilvántartási igazgatója, aki a felülvizsgálatot végezte, így nyilatkozott: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a lehető legjobban biztosítjuk valamennyi rekordcímünk pontosságát és integritását”

McKinley továbbá kifejtette, hogy minden GWR-címükhöz bizonyítékokat kérnek, és hogy legalább két tanú és téma szakértő nyilatkozata, fényképek, videók és egyéb adatok ellenőrzik ezeket a címeket.

A McKinley által említett adatok lehetnek : „GPS-adatok egy utazási rekordhoz, időmérő kapu adatai egy sebességrekordhoz, vagy ahol rendelkezésre állnak; mikrochip-adatok egy háziállat korának bizonyítására”

McKinley elárulja, hogy Bobi mikrochipes adatai nem nyújtottak számukra „meggyőző adatokat”, amelyekre szükségük volt Bobi rekordjának megtartásához.

Bár Bobit posztumusz levették a címről, a GWS azt mondta, hogy nyitottak minden olyan új bizonyíték értékelésére, amely Bobi korát bizonyítja.

McKinley azt mondta: „Természetesen, mint minden rekord esetében, örömmel értékelünk minden új bizonyítékot, ha kapunk”

Azzal kapcsolatban, hogy egy új rekordtartó lép Bobi helyére, McKinley kifejtette: „Hosszú időbe fog telni, amíg a mikrochipek elterjedése világszerte utoléri a kisállattartást, különösen az idősebb háziállatokét”

Amíg azonban ez az idő eljön, McKinley elmondta, hogy a háziállat életének minden évére vonatkozóan dokumentumokkal igazolt bizonyítékokra, valamint állatorvosi és tanúvallomásokra lesz szükségük.

Forrás link