A PETA a verseny befejezését követeli miután három kutya meghalt az idei Iditarod versenyen

PETA Calls For Iditarod's End After Three Dogs Die In This Year's Race

Az Állatok Etikus Bánásmódjáért Lévő Emberek (PETA) a híres alaszkai, 1000 mérföldes kutyaszán verseny, az Iditarod befejezését követeli, miután három kutya halt meg a verseny alatt idén – ezek az első kutyahalálesetek az elmúlt öt évben.

A verseny március 2-án kezdődött. A verseny során a musherek és kutyacsapataik hóviharokon és hófúvásokon keresztül tettek meg véresre fárasztó utat, átkeltek hegyvonulatokon, a befagyott Yukon folyón és a Bering-tengeren.

A verseny alatt két kutya március 10-én, vasárnap halt meg, egy pedig kedden. Az Iditarod Versenyszervező Bizottság jelentése szerint egy kétéves kan, Bog Issac Teaford csapatában összeesett vasárnap reggel, körülbelül 60 méterre a Nulato ellenőrzőponttól.

„Iditarod ellenőrök és egy Iditarod állatorvos közelítette meg a csapatot, és 20 percig próbáltak újraéleszteni, de sajnos Bog nem élte túl” – írta a bizottság.

A másik kutya, George, egy négyéves kan, Hunter Keefe csapatából, szintén összeesett az úton, körülbelül 55 kilométerre Kaltagtól, míg a csapat Unalakleet felé tartott. Az Iditarod Versenyszervező Bizottság beszámolója szerint minden kísérlet a kutya újraélesztésére sikertelen volt.

A bizottság továbbá azt is közölte, hogy obdukción fognak meghatározni mindkét kutya halálának okát.

A versenyszabályok szerint a mushereknek önkéntesen fel kell adniuk vagy kizárni őket, ha egy kutya meghal az úton, kivéve, ha a halál oka „elkerülhetetlen veszély”.

Az AP hírügynökség jelentése szerint mindkét musher, Keefe és Teaford, önkéntesen feladták az Iditarod versenyt vasárnap kutyáik halála miatt.

A harmadik kutya, a hároméves kan, Henry, Calvin Daughterty csapatának tagja összeesett az úton, körülbelül 15 kilométerre a Shaktoolik ellenőrzőpont előtt, kedden. Az Iditarod Versenyszervező Bizottság egy közleményben írta, hogy “Daughterty megpróbálta újraéleszteni Henry-t, de sajnos a próbálkozások sikertelenek voltak.”

Mint a többi két kutyánál, Henry halálának oka is obdukción fog kiderülni.

Daughterty is önkéntesen fel kellett adnia a 1000 mérföldes kutyaszán versenyt Henry halála után.

Ezek miatt a kutyahalálesetek miatt az állatjogi csoport, a PETA, amely mindig is hangos kritikusa volt a versenynek, ismét felhívást tett közzé az Iditarod befejezésére.

A PETA azt állítja, hogy a verseny a kutyák számára egy „halálos rémálom”, és azt állítja, hogy több mint 150 kutya halt meg, mióta a verseny 1973-ban elindult.

Bog és George halála után a PETA alelnöke, Colleen O’Brien azt nyilatkozta: “A PETA arra szólít, hogy ez az utálatos verseny érjen véget, mielőtt további kutyák, mint Bog, az életükkel fizetnek.”

“Azoknak a kutyáknak a halálozási száma folyamatosan növekszik, akiket arra kényszerítenek, hogy futnak amíg a testeik össze nem roppannak, mindezt azért, hogy az emberi győztesnek trófeát adhassanak, míg a kutyák jeges sírt kapnak” – folytatta.

A PETA végrehajtó alelnöke, Tracy Reiman is nyilatkozatot adott ki a közelmúltbeli halálesetekkel kapcsolatban: “Csak az Iditarodon lehet embereket arra kényszeríteni, hogy kutyákat futtassanak halálra, és videot felvegyenek, amint összeesett kutyát próbálnak talpra állítani és folytatni hagyni – felháborító cselekedetek, amelyek a PETA szerint bármely másik helyen az országban állatkínzást jelentenének.”

A PETA később egy másik állásfoglalást is közzétett Henry halála után, amelyben az Iditarodot “Alaszka szégyenének” nevezte.

Hozzá tette: „Hány kutya kell még meghaljon, mielőtt ez megáll? A kutyák élete többet ér ennél.”

A 2024-es Iditarod a leggazdagabb az elmúlt években, mivel 2017 óta. Abban az évben öt kutya halt meg. Három a pályán, egy négyedik kutya túlhevült egy teherszállító repülőn, az ötödik kutya pedig kizárták a versenyből, elszökött a gondozójától, és egy jármű elütötte.

Forrás